x
Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - Haga

Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - Haga

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Robert Makłowicz odwiedza Hagę. Udaje się do barów toko z kuchnią dawnych holenderskich kolonii. Na targu miejskim kulinarny podróżnik gotuje barwenę w sosie marokańskim z krewetkami.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Tropiciel lokalnych przysmaków odwiedza Hagę. Jak na Holandię przystało porusza się rowerem. Zatrzymuje się jednak, by spróbować tutejszych przysmaków. Na początek są to podawane z cebulą śledzie matiasy. Następnie Robert Makłowicz udaje się na targ miejski, który zaskakuje bogactwem kramów z warzywami, owocami, ziołami i przyprawami. Szczególnie bogata jest tu oferta ryb. Gospodarz programu kupuje trzy barweny i surowe krewetki black tiger, z których przygotowuje danie kuchni marokańskiej. Odwiedza także sklep produktami jawajskimi, obok którego znajduje się bar. Tam podróżnik degustuje ryż, makaron, wołowinę i jaja w pikantnym sosie. Jego kolejnym przystankiem są portowe delikatesy oraz restauracja, która serwuje ryby z całego świata. Tutaj smakosz próbuje soli oraz ostrygi.