Makłowicz w podróży: Podróż 24. Niemcy: Badeńska prowincja
W skrócie: | Krakowski smakosz odwiedza Markgräferland, czyli najcieplejszy region Niemiec, w którym uprawia się winorośl. Na zboczu gotuje kluski ziemniaczane z białymi szparagami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Nizina Górnoreńska w południowo-zachodnich Niemczech ciągnie się od Frankfurtu aż do Bazylei. Od wschodu zamyka ją łańcuch Szwarcwaldu, od zachodu zaś francuskie Wogezy za Renem. Historyczna kraina po tej stronie rzeki to Badenia. Należąca do niej Markgräferland to najcieplejszy region Niemiec, na którym od wieków uprawia się winorośl. W miasteczku Sulzburg-Laufen Robert odwiedza miejscową winiarnię. Następnie na zboczu pod stromym wzgórzem z ruinami zamku, gotuje Badische Schupfnudeln, czyli kluski ziemniaczane z białymi szparagami. W XVIII-wiecznej gospodzie w miasteczku Heitersheim przybysz z Polski degustuje zupę curry z mleczka kokosowego z pieczonym przegrzebkiem, wędzoną szynkę z Szwarcwaldu oraz grube naleśniki poszarpane na kawałki specjalną techniką na patelni. Po sutym posiłku Robert udaje się do domowej destylarni, w której właścicielka prezentuje mu cztery trunki własnego wyrobu. Na koniec odwiedza położony w miasteczku Rust największy niemiecki park rozrywki, gdzie znajduje się niezwykły lokal gastronomiczny w całości sterowany przez komputer.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Delhi wielu kultur - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Ulice Delhi - magazyn kulinarny - dziś, 24 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Z przyjaciółmi - magazyn kulinarny - czwartek, 25 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Hiszpania - Costa Tropical - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 7:00 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Costa del Sol - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 21. Austria i Szwajcaria - Silvretta - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Filipiny - Wokół stolicy - magazyn kulinarny - noc pt./sob., 26 na 27 kwietnia 3:00
- Makłowicz w podróży: Filipiny - Wzwyż po ryż - magazyn kulinarny - noc pt./sob., 26 na 27 kwietnia 3:40
- Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Costa Smeralda - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 44. Sardynia - Koral, korek i langusta - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 6:55