Makłowicz w podróży: Podróż 22. Irlandia Północna - Tropem legend
W skrócie: | W czasie pobytu w Belfaście kucharz z Krakowa odwiedza m.in. stocznię Harland & Wolff. Na nabrzeżu gotuje krem z kaszy jęczmiennej, doprawiany śmietaną i whiskey. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
W czasie swojego pobytu w Belfaście kucharz z Krakowa odwiedza stocznię Harland & Wolff, w której w początkach XX wieku powstały trzy największe liniowce na świecie - Olympic, Gigantic i Titanic. Zagląda też do miejscowej restauracji specjalizującej się w daniach serwowanych na pokładzie zatopionego przez górę lodową statku. Na nabrzeżu Robert w asyście szefa lokalu, gotuje zupę krem z kaszy jęczmiennej, doprawianą śmietaną i irlandzką whiskey. Następnie przenosi się w pobliże Armagh, gdzie zwiedza wytwórnię cydru, tradycyjnego irlandzkiego napoju alkoholowego. Na koniec zatrzymuje się w leżącym niecałe 20 km od stolicy Hillsborough. Co roku we wrześniu odbywa się w tu słynny festiwal ostryg i przegrzebków. W ulubionym pubie pisarza Jamesa Joyce'a Plough Inn Makłowicz zamawia owoce morza: ostrygi i małże św. Jakuba w sosie holenderskim.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 14. Irlandia - Cork - magazyn kulinarny - dziś, 28 marca 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Grenada - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 46. - Węgry. Budapeszt - dwa brzegi - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 15. Tunezja - Wiekowy Sahel - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Od antyku do baroku - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 6:20 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Pod Etną - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 6:55
- Makłowicz w podróży: Podróż 4. Mołdawia - Człowiek i natura - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 7:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 47. Chorwacja - Peljeac i Konavle - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 12:25 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Banja Luka - magazyn kulinarny - niedziela, 31 marca 6:20
- Makłowicz w podróży: Polska - Wielkanoc na Kaszubach - magazyn kulinarny - niedziela, 31 marca 6:45 i 2 późniejsze emisje