Makłowicz w podróży: Podróż 19. Macedonia - Stare wino

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Trzecia relacja z wizyty Roberta Makłowicza w Macedonii. Na tle ruin starożytnego teatru antycznego miasta Stobi przygotowuje narodowe macedońskie danie - tave grave.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Trzecia relacja z wizyty kucharza z Krakowa w Macedonii. Szlak podróży wiedzie przez malowniczą i żyzną dolinę Wardaru, gdzie w latach 30. XX wieku serbscy archeolodzy odkryli ruiny antycznego miasta Stobi. Na tle ruin starożytnego teatru z II wieku Robert Makłowicz przygotowuje narodowe macedońskie danie - tave grave. Następnie w kompleksie winiarsko-hotelarskim Popova Kula gość z Polski uczestniczy w prezentacji miejscowych win i degustuje lokalne przysmaki: turli tavę, pindżur, pieczone bakłażany i tarator. Na koniec gość z Polski zagląda do niewielkiego miasteczka Demir Kapija, w którym na jednej z ulic przygotowuje miejscową specjalność: polnetki piperki, czyli paprykę faszerowaną.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także