x
Makłowicz w podróży: Podróż 18. Słowacja - Za miedzą

Makłowicz w podróży: Podróż 18. Słowacja - Za miedzą

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Wędrówkę po Słowacji kucharz z Krakowa rozpoczyna w historycznej krainie Spiszu od wizyty w restauracji Pod Trzema Aposłami w Lewoczy...

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Wędrówkę po Słowacji kucharz z Krakowa rozpoczyna w historycznej krainie Spiszu, od wizyty w restauracji Pod Trzema Aposłami w Lewoczy. W menu tego mieszczącego się w XVI-wiecznej kamienicy lokalu znajduje się duży wybór słowackich win. Szlak podróży prowadzi dalej przez krainę Szarysz, gdzie znajdują się ruiny największego na Słowacji zamku oraz browar. Atrakcją dla smakoszy jest tu centrum gastronomii, a szczególnie tzw. szałas, czyli sala restauracyjna w stylu regionalnym, gdzie można smacznie zjeść. Szef kuchni poleca miejscowe przysmaki: bryndzowe haluszki, pierogi z bryndzą na słono i słodko, maczankę paryską, szklance na słodko i półmisek wędlin. Na koniec Makłowicz udaje się do Bardejova. Miasto ze względu na świetnie zachowaną zabudowę z czasów średniowiecza w 2000 roku zostało wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.