x
Makłowicz w podróży: Podróż 15. Tunezja - Wiekowy Sahel

Makłowicz w podróży: Podróż 15. Tunezja - Wiekowy Sahel

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Kulinarna ekipa Roberta Makłowicza zatrzymuje się w tunezyjskim Sahelu. Na dachu arabskiego domu Makłowicz przygotuje ojja au merguez, rodzaj omletu z baranimi kiełbaskami.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Kulinarna ekipa Roberta Makłowicza zatrzymuje się w tunezyjskim Sahelu. Podróżnik odwiedza typowy zamożny dom mieszczański, otwarty dla publiczności, gdzie uczestniczy w degustacji miejscowego deseru - makhroudu czyli nadziewanych daktylami słodkich placuszków z grysiku, smażonych w głębokim oleju. Następnie na dachu arabskiego domu posilony deserem Robert Makłowicz przygotuje ojja au merguez, rodzaj omletu z baranimi kiełbaskami. Na koniec w dawnych murach Kartaginy kucharz z Krakowa gotuje lokalny przysmak - jagnięcinę z daktylami.