x
Makłowicz w podróży: Madera - Wyspa ogród

Makłowicz w podróży: Madera - Wyspa ogród

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Tym razem Makłowicz udaje się na Maderę. W Calheta zatrzymuje się w starej wytwórni cukru i rumu, która obecnie pełni funkcję muzeum. W Funchal próbuje czterech rodzajów madery.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Tym razem w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji polski podróżnik udaje się na Maderę na Oceanie Atlantyckim. Ta piękna wyspa ogród od lat słynie z produkcji trzciny cukrowej oraz trunków - rumu i wina. W miejscowości Calheta gość z Krakowa zatrzymuje się w starej wytwórni cukru i rumu, która obecnie pełni funkcję muzeum. W saloniku, w dawnym biurze dyrektora, Robert degustuje rum biały, kolorowy i ciemny. Do trunków podaje się ciasto piernikowe bolo de mel i suszone owoce. Następnie udaje się do Funchal, by obejrzeć zabytkową winiarnię. W sali degustacji, za stołami zrobionymi z beczek, Robert próbuje czterech rodzajów madery: wytrawnej, półwytrawnej, półsłodkej i słodkej. W okolicach Estreito na wzgórzu z widokiem na winnice i ocean Robert przyrządza danie: peixe espada de vinhalhos, czyli rybę pałasz w zalewie octowo-czosnkowej. Na zakończenie wędrówki po Maderze odwiedza plantację bananowców.