x
Makłowicz w podróży: Madera - Goście archipelagu

Makłowicz w podróży: Madera - Goście archipelagu

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Relacja z wizyty na archipelagu Madera. Gość z Krakowa degustuje m.in. typowe dla wyspy danie: prego no bolo do caco, czyli wołowinę w placku chlebowym z masłem czosnkowym.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Relacja z wizyty Roberta Makłowicz na archipelagu Madera. W 1479 roku na jedną z wysp Santo Porto przybył Krzysztof Kolumb. W jednym z najstarszych budynków, zwanym domem Kolumba, jest dziś muzeum poświęcone słynnemu podróżnikowi. Na placu w ogródku miejscowej restauracji gość z Krakowa degustuje typowe dla wyspy danie: prego no bolo do caco, czyli wołowinę w placku chlebowym z masłem czosnkowym. Następnie Makłowicz odwiedza gospodarstwo skansen, gdzie można zobaczyć, jak wyspiarze z Santo Porto wypiekali chleb bolo do caco. Po przygotowaniu na dziedzińcu gospodarstwa miejscowego dania, wołowiny z papryką, Robert przenosi się na Maderę. Na wyspie mieszkało wiele znamienitych osób m.in. cesarz Karol Habsburg, Winston Churchill, a także podobno Władysław Warneńczyk. Zwiedzanie wyspy Makłowicz rozpoczyna od wioski rybackiej Cmara de Lobos, co po portugalsku znaczy zatoka wilków. W portowej knajpce degustuje najpopularniejszy napój na Maderze, którego nazwa poncha - pochodzi od angielskiego punch, czyli ponczu, rumu mieszanego z sokami owocowymi.