x
Kuchenne rewolucje: Łódź, Retka (8/13)

Kuchenne rewolucje: Łódź, Retka (8/13)

program rozrywkowy Polska 2017   od 12 lat
W skrócie:Retkinia to łódzkie osiedle z wielkiej płyty, które powstało w latach 70. Paulina i Janek otworzyli tam lokal, w którym podają pizzę i burgery. Przez ogromną konkurencję brakuje im jednak klientów.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Magda Gessler od siedmiu lat z sukcesem przeprowadza metamorfozy polskich restauracji. Przemianę przechodzi nie tylko sam lokal, ale też menu i wystrój. Ekspertka tworzy nowe smaki, łączy tradycyjne i lokalne potrawy z nowoczesnością. Widzowie poznają kolejne przepisy oraz kulinarne ciekawostki, które pozwolą im uzyskać lepszy smak dań. Jednak by rewolucja odniosła sukces, zmienić muszą się przede wszystkim właściciele, ich stosunek do pracy, pracowników, biznesu, wreszcie siebie nawzajem. Magda Gessler zetknie się m.in. z problemami w relacjach rodzinnych, kłótniami między właścicielami, nieuczciwymi pracownikami, oszczędzaniem na jakości produktów spożywczych, nieprzemyślanymi decyzjami, zbyt dużymi kredytami, brakiem pomysłu na biznes.

Retkinia to duże łódzkie osiedle z wielkiej płyty, które powstało w latach 70. ubiegłego wieku. Paulina i Janek umiejscowili tam swoją pizzerię o nazwie Retka. Młodzi ludzie kupili niewielki, wolnostojący budynek pomiędzy blokami. Stworzyli własny biznes, nie zważając na konkurencję - w okolicy znajduje się około szesnaście innych tego typu lokali. W Retce podają pizzę i burgery. Celem Janka jest zarobić jak najwięcej, by zapewnić dobrobyt ich przyszłym dzieciom. Chciałby razem z żoną stworzyć sieć burgerowni, najlepiej rozsianych po całej Polsce. Para zatrudnia swoich przyjaciół, którzy chwalą zarówno swobodną atmosferę pracy, jak i samych szefów. Problem stanowi brak klientów przy ogromnej konkurencji, a sytuacja finansowa lokalu staje się coraz gorsza. Właściciele wzywają na pomoc Magdę Gessler.

Zobacz także