Krótka historia jedzenia: Morska spiżarnia (3)
(Eat: The Story of Food: Hooked On Seafood)
W skrócie: | Bogate w białko i kwasy tłuszczowe owoce morza uratowały ludzkość przed wyginięciem, karmiły wikingów, dały nadzieję aliantom i nieustannie dostarczają cennych składników odżywczych. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Zrealizowana z rozmachem opowieść o rozwoju sztuki kulinarnej - od momentu, gdy nasi przodkowie po raz pierwszy upiekli mięso w ognisku, po czasy współczesne, kiedy nawet struktura czipsów ziemniaczanych udoskonalana jest przez sztab ekspertów w specjalnych laboratoriach. Przedstawiając historię jedzenia, twórcy programu pokazują, jaki wpływ miała ona na naszą cywilizację i poszczególne kultury. Każdy odcinek poświęcony jest innemu zagadnieniu - od mięsa po tzw. śmieciowe jedzenie - omawianemu przez uznanych szefów kuchni, ekspertów i naukowców. W programie występują m.in. José Andrés, Graham Elliot, Padma Lakshmi, Nigella Lawson, Nobuyuki Matsuhisa, Andrew F. Smith i Richard Wrangham.
W tym odcinku
Bogate w białko i kwasy tłuszczowe owoce morza uratowały ludzkość przed wyginięciem, karmiły wikingów, dały nadzieję aliantom podczas dwóch wojen światowych i nieustannie dostarczają cennych składników odżywczych. Ryby takie jak dorsz i tuńczyk ukształtowały całe epoki w dziejach ludzkości, ale niezrównoważone praktyki sprawiają, że musimy na nowo zdefiniować nasze cele.