Krótka historia jedzenia: Ciężki kawałek chleba (2)
(Eat: The Story of Food: Baked & Buzzed)
W skrócie: | Widzowie przekonają się, jak m.in. zbożowe produkty spożywcze wpłynęły na rozwój świata. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Zrealizowana z rozmachem opowieść o rozwoju sztuki kulinarnej - od momentu, gdy nasi przodkowie po raz pierwszy upiekli mięso w ognisku, po czasy współczesne, kiedy nawet struktura czipsów ziemniaczanych udoskonalana jest przez sztab ekspertów w specjalnych laboratoriach. Przedstawiając historię jedzenia, twórcy programu pokazują, jaki wpływ miała ona na naszą cywilizację i poszczególne kultury. Każdy odcinek poświęcony jest innemu zagadnieniu - od mięsa po tzw. śmieciowe jedzenie - omawianemu przez uznanych szefów kuchni, ekspertów i naukowców. W programie występują m.in. José Andrés, Graham Elliot, Padma Lakshmi, Nigella Lawson, Nobuyuki Matsuhisa, Andrew F. Smith i Richard Wrangham.
W tym odcinku
Zboże - kiedy odkryliśmy, jak je uprawiać i przetwarzać, powstało rolnictwo. Dzięki niemu mogliśmy porzucić życie myśliwych i zbieraczy, osiedlić się i stworzyć rodziny, które dały początek najwcześniejszym formom cywilizacji. Dzisiaj ludzkość traktuje zboża jak coś oczywistego.