x

Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki (3)

magazyn kulinarny Polska 2012   od 12 lat
W skrócie:Paweł Loroch i Agata Pruchniewska przypominają kuchnię staropolską. W programie wystąpią eksperci, m.in. historyk Jarosław Dumanowski.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Paweł Loroch i Agata Pruchniewska odkrywają zapomnianą kuchnię staropolską. Przebrani w kostiumy z epoki, starają się z łowić ryby w wilanowskim stawie i upolować dziką zwierzynę. W humorystycznej formie przekazują potomnym przepisy sprzed wieków. Przypominają, że niegdyś codziennymi napitkami Polaków były piwo oraz miody. Na możniejszych stołach pojawiały się potrawy przyprawiane solą i korzeniami, chleby wypiekano w domach na liściach kapusty lub chrzanu. W dawnej Polsce jadano dużo kasz, z których robiło się gęste, pożywne zupy doprawione grzybami i śliwkami. W programie wystąpią eksperci, m.in. historyk Jarosław Dumanowski i szef kuchni restauracji Tamka 43 Robert Trzópek, którzy opowiedzą polskich tradycjach kulinarnych i zdradzą wiele tajemnic o zwyczajach naszych przodków.