x
Bez planu (5/6)

Bez planu (5/6)

program rozrywkowy Polska 2016   b.o.
W skrócie:W Barcelonie Hanna skosztuje tapas przygotowanych przez Carlesa Abellana, który zrewolucjonizował te proste przekąski. Podróżniczka zajrzy do El Raval, która była uznawana za dzielnicę rzezimieszków.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Hanna Lis podróżuje po kulinarnej mapie Europy. Najchętniej kosztuje dań przygotowywanych na ulicy i odwiedza małe restauracje i jadłodajnie, które chcą dogodzić gustom tubylców, a nie turystów. Zagląda też na zaplecza lokali i stara się poznać sekrety miejscowych kucharzy. Rozmawia również z dostawcami produktów: producentem wina i właścicielami przydomowej wytwórni serów. Interesują ją nie tylko miejscowe specjały, ale także kultura i historia każdego kraju.

W Barcelonie, najsłynniejszym mieście Katalonii, Hanna Lis skosztuje tapas przygotowanych przez Carlesa Abellana, zdobywcę gwiazdki Michelina, który zrewolucjonizował te proste, hiszpańskie przekąski. Dziennikarka odwiedzi również targ La Boqueria, jeden z najstarszych bazarów na świecie. W tym miejscu Hanna spotka się z Ikerem Erauzkinem, baskijskim kucharzem, specjalistą od "haute cuisine", czyli "wykwintnej kuchni". Podróżniczka złoży też wizytę w kultowym barze Quimet & Quimet, gdzie serwuje się niezwykle świeże dania z puszki. Zresztą temperament Katalończyków ujawnia się nie tylko w kuchni, ale i na ulicy - Hania razem z miejscowymi weźmie udział w budowaniu wieży z ludzi, a w kolejnej restauracji spróbuje przezroczystego makaronu o smaku szynki i zostanie polana whisky. Na deser zajrzy do El Raval, która w przeszłości była uznawana za dzielnicę rzezimieszków, a dziś cieszy się wielką sympatią turystów. Właśnie tam, w miejscu, gdzie odnaleźć można jeszcze ducha starej Barcelony, Hanna spotka się z Lisi, miejscową dziennikarką i znawczynią tamtejszej kultury. Razem odwiedzą bar, gdzie przed laty bywali Hemingway, Picasso czy Dali. Właściciel lokalu zdradzi kilka tajemnic, wyjaśni, dlaczego hoduje kurz oraz czemu absyntu nie wolno pić jak zwykłego drinka.